ELK Menu

Programma

Het programmaoverzicht met alle evenementen en sprekers

Programma 13-14-15 september 2024

  1. Dag 1

  2. Opstelling beurs

    (enkel standhouders)

     
  3. Plantenbeurs

  4. Opening en Lezing

    Andreas Hofacker

    Duitsland

    Andreas Hiofacker

    Notokakteen in der Pampa Südamerikas (de)

    Notocactussen in de pampa's van Zuid-Amerika

    Mijn eerste cactus was een Notocactus ottonis. Sindsdien ben ik besmet met het "Notocactusvirus". Ik houd me al bijna 40 jaar intensief met het geslacht bezig. Ik heb het voorrecht gehad om tijdens verschillende reizen de planten in hun habitat te observeren in Rio Grande do Sul en Santa Catarina in Brazilië en in Uruguay. Onze eerste reis naar de bakermat van de cactussen bracht ons in 1989 naar het zuiden van Brazilië. Sindsdien hebben we dit fascinerende land meer dan een dozijn keer bezocht, waarbij we niet alleen de notocactussen bestudeerden, maar ook de planten in het noordoosten van Brazilië (Uebelmannia, Pilosocereus, Melocactus, Discocactus, ...) en in de Mata Altlântica (Rhipsalis, Schlumbergera, ...).

    Ze bloeien alleen geel, het zijn beginnerscactussen en ze zijn saai. Dit zijn de vooroordelen die je vaak hoort als men het over notocactussen heeft. En zoals meestal het geval is met vooroordelen, ze zijn verkeerd. In mijn presentatie wil ik je de diversiteit van dit geslacht laten zien en je aanmoedigen om deze fascinerende planten eens van dichtbij te bekijken. We reizen naar de pampa's van Zuid-Brazilië en Uruguay om de notocactussen in hun oorspronkelijke habitat te bezoeken.

  5. Cafétaria

    Gezellig samenzijn

  6. Dag 2

  7. Plantenbeurs

  8. Lezing

    Ivan Cupic

    Israël

    Ivan Cupic

    A Trip to Namibia - Commiphora quest (en)

    Een reis naar Namibië - Zoektocht naar Comiphora

    Ik werd verliefd op het geslacht Commiphora toen ik jaren geleden mijn eerste Commiphora gileadensis kreeg. Al snel bleek het echter om een Bursera fagaroides te gaan en dat maakte me alleen maar vastberadener om het genus Comiphora verder te onderzoeken en er meer over te leren. Al snel was de hobby niet genoeg en, met de steun van mijn vrouw, begon ik Succuland Nursery in Israël. De kwekerij is gespecialiseerd in de vermeerdering van Afrikaanse Succulenten - Commiphora, Boswellia, Euphorbia, Adenia enz. Vier jaar geleden hebben we samen met een vriend van de Balm of Gilead Farm, gelegen aan het noordelijke deel van de Dode Zee, eindelijk een succesvolle Commiphora zaadproductie opgezet. Maar het ontbrak me aan veldervaring.

    In oktober 2022 kon ik dan eindelijk naar Namibië reizen. Ik wilde alles zien, maar mijn belangrijkste doel was om zoveel mogelijk Commiphora-soorten in habitat te kunnen bekijken. De reis was uitstekend, hoewel we daar aankwamen aan het einde van 5 jaar met nauwelijks regen. We hebben 8000 km afgelegd in 18 dagen en 15 soorten Commiphora en vele andere prachtige succulenten gezien die ik u wil tonen in deze lezing.

  9. Meeting International Euphorbia Society

  10. Lezing

    Wim Alsemgeest

    Nederland

    Wim Alsemgeest

    Mexico vanaf de jaren 70 tot nu (nl)

    ELK Vanaf mijn 14e jaar ben ik gegrepen door de plantenwereld. Bij het zien van een cactuscollectie op een volkstuin, wist ik, dit is mijn passie. Lid geworden van de vereniging Succulenta, ging er voor mij een hele nieuwe wereld open. Het kasje kijken begon! Ik ging op bezoek bij Bommelje en achter hem woonde Dirk van Vliet, met de fiets naar Leusden daar woonde Buining en in Soest Rubigh. Ik overnachten in Jeugdherbergen! Alfred Lau kwam op bezoek en nam planten mee uit verre landen, dat fascineerde mij. De planten opzoeken in hun natuurlijke habitat! Vele reizen heb ik kunnen doen veelal met mijn beste maatje Bertus Spee! Mexico was de eerste reis in 1980, dat land is altijd mijn favoriet gebleven. Naast de planten viel ik ook voor de cultuur! Ik ben daar inmiddels meer dan 10 maal geweest. Maar ook de USA met zijn schitterende landschappen Brasilia en Chili. Ook kreeg ik interesse in de andere succulenten. Rikus van Veldhuisen sleurde mij mee naar Zuid- Afrika. Later volgde Namibië. Ik begon zelf reizen te organiseren en vond het altijd fijn mijn interesse te delen met andere mensen, vandaar dat ik nog altijd voordrachten geef. Wat is er veel moois in de wereld, mooi dat ik het gezien heb. Thuis bezit ik een serre op een volkstuin en bij Gerrit Melissen (wel bekend) huur ik een deel van een serre complex waar ik heerlijk de ruimte heb om lekker te kweken.

    Veel van dit moois in de natuur is echter aan het verdwijnen vandaar dat ik vanuit mijn oude fotomateriaal een nieuwe voordracht heb gemaakt van vele foto’s die niet meer te maken zijn. Als voorbeeld kan dienen de site van Aztekium ritteri, die is helemaal is verdwenen. Gelukkig heb ik nog de afbeeldingen en die laten we vanmiddag zien!

     

  11. Lezing

    Thomas Guerry

    Frankrijk

    Thomas Guerry

    Les oponces nains du nord-ouest de l'Argentine (fr)

    De dwergopuntia's van Noordwest-Argentinië

    Thomas Guerry is ingenieur in de chemische industrie en is al sinds zijn twaalfde, dus al een jaar of twintig, een cactusliefhebber. Hij heeft een uitgebreide verzameling van een breed scala aan cactussen, maar heeft een bijzondere voorliefde voor de kleine Zuid-Amerikaanse opuntia’s. Hij heeft het geluk gehad om verschillende reizen gemaakt te hebben naar Argentinië, Chili, Mexico en Bolivia om daar cactussen in hun natuurlijke omgeving te zien. Altijd met een bijzondere aandacht voor deze kleine opuntia’s en de verbanden die er bestaan tussen de verschillende soorten.

    Argentinië is een zeer divers land voor cactussen en niet in de laatste plaats omdat er zoveel verschillende biotopen zijn. Onder het enorme aantal cactusgeslachten die in Argentinië voorkomen, behoren verschillende geslachten van dwergopuntia’s: Tephrocactus, Maihueniopsis, Cumulopuntia en Tunilla. Deze planten groeien voornamelijk op grote hoogten in de Andes, maar kunnen ook aan zee gevonden worden. Ze komen voor in een ongelooflijke verscheidenheid aan soorten en vormen en in deze presentatie zullen we de meeste soorten in hun habitat zien, van Patagonië tot de grens met Bolivia, en hun kweekvereisten bespreken, van zaaien tot bloeien.

  12. Cafétaria

    Gezellig samenzijn

  13. Dag 3

  14. Plantenbeurs