ELK Menu

2017 nl

Het programmaoverzicht (nl) van 2017

Programma 8-9-10 september 2017

 1. Dag 1

 2. Opstelling beurs

  (enkel standhouders)

   
 3. Plantenbeurs

 4. Opening en Lezing

  Guillermo Rivera

  Argentinië

  guillermo rivera

  Baja California: from San Diego to Cabo (en)

  Baja California: van San Diego tot Cabo

  Guillermo Rivera werd geboren in Argentinië. Hij leidt Plant Expeditions (het vroegere South America Nature Tours), dat reeds 15 jaar rondreizen organiseert in Zuid-Amerika (Chili, Argentinië, Brazilië, Peru, Colombia, Bolivia, Ecuador), Mexico, Zuid-Afrika, Madagaskar en Namibië, met de nadruk op planten (cactussen, bromelia’s en orchideeën) en vogelen.
  Guillermo was ook onderzoeker aan de universiteit van Cordoba in Argentinië. Hij haalde een bachelorgraad in biologie aan de universiteit van Cordoba, een mastergraad mariene biologie aan de Northeastern University en een doctorsgraad plantkunde aan de universiteit van Cordoba.

  Het schiereiland Baja Calofornia is voor planten één van de rijkste streken van Mexico. Cactussoorten groeien er overvloedig: Ferocactus, Echinocereus, Mammillaria, Stenocereus, Lophocereus en natuurlijk chollas! Door zijn geïsoleerde ligging herbergt het schiereiland heel wat endemische soorten, onder meer Pachycereus pringlei, Echinocereus lindsayi en Lophocereus schottii. Veel andere interessante planten groeien eveneens in Baja: Dudleya, Agave, Fouquiera, Euphorbia, Beaucarnea enz. Het landschap is prachtig, zuiver water, srtanden en een bezoek aan enkele eilanden vervolledigen deze betoverende trip.

 5. Cafétaria

  Gezellig samenzijn

 6. Dag 2

 7. Plantenbeurs

 8. Lezing

  Bob Potter

  UK

  Bob Potter

  An Euphorbia Odyssey (en)

  Een Euphorbia Odyssee

  Bob Potter's interesse in cactussen en andere succulenten gaat terug tot hij pas drie jaar was en zijn grootvader hem zijn eerste plantjes gaf. Die interesse is er steeds gebleven. Samen met zijn vrouw Beryl woonde hij drie jaar in Jemen en vervolgens een jaar in Soedan. Ze vonden er veel soorten planten en hielpen bij het opnieuw in cultuur brengen van vele oude soorten. In 1981 startten ze met hun eigen kwekerij, Toobees Nurseries, die pas een jaar geleden ophield te bestaan. Bob reisde met Beryl voor het eerst naar Madagascar in 1989 en kwam er meerdere keren terug. Hij bezocht tevens Zuid-Afrika, Ehiopië, Zimbabwe en nog eens Jemen. Bob is vooral geïnteresseerd in de planten van Madagascar, maar hij heeft een fascinatie voor alle succulente planten, bloembollen, palmvarens en palmen.

  In zijn lezing toont Bob ons vele Euphorbia-soorten, samen met enkele andere succulenten en hun habitat, die hij aantrof op zijn reizen in Zuid-Afrika, Ehiopië, Madagascar, Zimbabwe en Jemen.
   
 9. Lezing

  Thomas Brand

  Duitsland

  Thomas Brand

  Aug in Aug mit der Schmierlaus - Pflanzenschutz bei sukkulenten Pflanzen (de)

  Oog in oog met de wolluis - Plantenbescherming bij succulenten

  Thomas Brandt is van opleiding tuinier, tuinbouwingenieur en plantenpatholoog. Beroepshalve focust hij op de bestrijding van plantenziektes en schadelijke insecten. Hij is verantwoordelijke voor boomkwekerijen, sierplantenkweek en openbaar groen bij het departement plantenbescherming van de Landbouwkamer van Nedersaksen. 

  Thomas is sedert dertig jaar lid van de Deutsche Kakteen-Gesellschaft en sedert drie jaar redacteur van het tijdschrift “Kakteen und andere Sukkulenten”. In zijn vrije tijd is hij te vinden in de tuin, de kas of aan de computer.

  Omgaan met levende organismen - mensen, dieren of planten - betekent omgaan met ziekten en dood. Dat is de natuur, de kringloop van groei en verval. Planten zijn voedsel en habitat voor veel ziekteverwekkers en ongedierte. Liefhebbers van succulente planten krijgen zo goed als zeker te maken met spintmijten, wolluizen en schimmelrot. Weten hoe deze onvermijdelijke vijanden te voorkomen en bestrijden is essentieel voor het gedijen van planten en tuinier.

 10. Lezing

  Jean Bonnefond

  Frankrijk

  Jean Bonnefond

  Sclerocactus in habitat (fr)

  Jean Bonnefond ontdekt de Verenigde Staten in het begin van de jaren 1970. Hij is meteen gefascineerd door de landschappen en nationale parken die hij bezoekt, maar ook door de cactussen die hij er ziet, Ferocactus in het bijzonder. Hij besluit vervolgens om eerst West-Amerika, en daarna Mexico, te doorkruisen met het doel meer te weten te komen over deze cactussen en over de twee andere geslachten die hij koestert, met name Pediocactus en Sclerocactus. Sedert het einde van de jaren 1980 besteedt hij zijn tijd aan hun cultuur en aan het schrijven van artikels over deze planten in Franse en andere tijdschriften.

  De diaporamapresentatie die Jean Bonnefond ons brengt gaat over de planten van het geslacht Sclerocactus in hun natuurlijk milieu. Hun bedoorning is de leidraad bij het bespreken van de verschillende soorten, niet enkel om ze van elkaar te onderscheiden, maar ook om ze te situeren in hun habitat in westelijk America.

 11. Cafétaria

  Gezellig samenzijn

 12. Dag 3

 13. Plantenbeurs

 14. Lezing en Sluiting

  Wiebe Bosma

  Nederland

  Wiebe Bosma

  Op zoek naar Caralluma's in India (nl) / Searching for Carallumas in India (en)

  Wiebe is al meer dan 40 jaar geïnteresseerd in cactussen en vetplanten. Hij is als tiener begonnen met de hobby en heeft nu een kas van ca. 24 m2 met daarin een gemengde collectie. Deze collectie bestaat in hoofdzaak uit cactussen en Stapelia-achtigen maar ook kleinblijvende Aloë’s, Euphorbia’s, Gasteria’s en Haworthia's kun je in zijn collectie aantreffen. Veel van zijn planten heeft hij in de loop der jaren zelf uit zaad gekweekt. Hij heeft de afgelopen jaren diverse reizen gemaakt om de planten op hun natuurlijke standplaatsen te zien, zowel ‘cactusreizen’ naar Zuid-Amerika als ‘vetplantenreizen’ naar Afrika en Azië.

  Zijn laatste reis bracht hem naar India waar hij op zoek ging naar de Caralluma’s die in dit land groeien. Van deze reis doet hij verslag, waarin niet alleen de Caralluma’s maar ook andere vetplanten, andere planten en dieren, de mensen en de landschappen aan bod zullen komen.

  Deze lezing wordt zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven.