ELK Menu

2018 nl

Het programmaoverzicht (nl) van 2018

Programma 7-8-9 september 2018

  1. Dag 1

  2. Opstelling beurs

    (enkel standhouders)

     
  3. Plantenbeurs

  4. Opening en Lezing

    Wolfgang Metorn

    Duitsland

    Wolfgang Metorn

    Interessante Agavenstandorte in Mexiko (de)

    Interessante agavestandplaatsen in Mexico

    Ik ontdekte mijn liefde voor cactussen op mijn twaalfde en al 50 jaar ben ik lid van de Deutsche Kakteengesellschaft. In mijn kas verzorg ik Mexicaanse cactussen met een voorkeur voor de geslachten Echinocereus, Astrophytum, Thelocactus en Ariocarpus.
    Sedert zowat 15 jaar ben ik bijzonder gefascineerd door Agaven. Niet alleen verfraaien ze mijn terras tijdens de zomermaanden, maar sommige robuuste soorten zijn ook samen met winterharde yucca’s in de grote rotstuin vrij uitgeplant.
    Mijn eerste buitenlandse reis ging me meteen naar Mexico. Meer reizen naar Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten volgden. Daar kon ik cactussen en andere succulenten in de vrije natuur bestuderen en fotograferen. Enkele reizen hadden Zuid-Amerikaanse cactusvindplaatsen tot doel.

  5. Cafétaria

    Gezellig samenzijn

  6. Dag 2

  7. Plantenbeurs

  8. Non-stop dia-show

    Evelyn Durst

    Italië

    Evelyn Durst

    Succulent plants but not only... Intriguing and bizarre perspectives from the plant kingdom (en)

    Succulente planten, maar ook andere… Intrigerende en bizarre perspectieven uit het plantenrijk

    In mijn leven zijn planten altijd belangrijk geweest. Als kind waren mijn eerste aanwinsten een Gymnocalicium mihanovichii en een Dioscorea elephantipes. Er volgden nog veel andere planten maar deze twee in het bijzonder maakten op mij een blijvende indruk en zijn tot op vandaag nog steeds aanwezig in mijn verzameling.
    De enorme variatie van planten fascineerde mij en daarom specialiseerde ik mijn fotografiehobby door te focussen op planten. Met de tijd is mijn collectie foto’s aanzienlijk gegroeid en is ze nu een blijvende herinnering aan helaas teloor gegane planten, zeldzame en moeilijke van vrienden, grote kwekers, reizen en documentaire waarnemingen. Nu heb ik een uitgebreid archief dat aantoont hoe wonderlijk en soms bizar onze natuur is.
    Niet enkel aangetrokken door de bloemen, het meest opzichtige van planten, concentreert mijn lens zich op verborgen en suggestieve beelden en ontdekt aldus details, kleuren en geometrie, evenals gelijkenissen en zelfs onwerkelijke aspecten, onverwachte vormen en levende sculpturen. Een gedeelte van mijn foto’s zijn absoluut origineel, met enkel de kleuren benadrukt door de zwarte achtergrond, terwijl andere onmiskenbaar bewerkt of volledig getransformeerd zijn. Maar laat de beelden voor zichzelf spreken.

  9. Lezing

    Aymeric de Barmon

    Frankrijk

    Aymeric de Barmon

    Rebutia (fr)

    Rebutia

    Sedert ongeveer 40 jaar zaai ik cactussen. Van bij het begin was het begrijpen van de diversiteit van de cactussen mijn voornaamste motivatie. Het kweken van deze planten is hierbij een vruchtbare ervaring gebleken. Elke week noteer ik mijn waarnemingen betreffende de ontwikkeling van de planten. Van bij het begin heb ik ernaar gestreefd om zaden te winnen. In 2006 voorzag ik AIAPS van zaden voor de liefhebbers, maar na het ontbinden van deze vereniging richtte ik me met de productie van zaden op de internationale markt. adbls-graines-cactus.com

    Het geslacht Rebutia is zeer interessant wat betreft de biodiversiteit. Mijn eerste publicaties betroffen R. albiflora, een zeer atypische soort. Ik weet niet hoeveel planten ik verzorg, maar jaar na jaar neemt mijn kennis erover toe.

  10. Meeting International Euphorbia Society

  11. Lezing

    Mieke Geuens

    België

    Mieke Geuens

    Expeditie naar het noorden van Chihuahua en Coahuila (nl)

    Bijna 40 jaar zijn Mieke Geuens en haar echtgenoot René Goris bezig met cactussen. In die tijd hebben ze een grote verzameling opgebouwd. In het begin ging hun voorliefde uit naar het geslacht Echinocereusen de planten uit dit geslacht nemen dan ook de meeste plaats in in hun kas, maar ook andere soorten ontbreken niet. De laatste jaren gaat Miekes voorkeur vooral naar de Crassulaceae met een voorliefde voor de echeveria’s.
    In 2003 zijn ze gestart met het bezoeken van de cactussen in hun eigen omgeving en hun reizen hebben hen vooral naar de cactusgebieden in Mexico geleid. Hierbij hebben ze alle staten van Mexico waar echinocereussen groeien bezocht en de laatste jaren worden die aangevuld met de meer zuidelijke staten waar meer echeveria’s groeien.

    Als onderwerp voor de voordracht werd de regio in het noorden van de staten Chihuahua en Coahuila gekozen, met vooral oog voor het groot aantal cactussen die er groeien. Het is een regio die door cactusreizigers niet zo vaak bezocht wordt en niet bij iedereen bekend is, met toch een zeer verscheiden plantengroei, waar veel cactussen deel van uitmaken. Met een beetje geluk kan je er zowel in het voorjaar als in het najaar bloeiende planten fotograferen, maar ook landschappen zijn vaak dankbare onderwerpen voor een mooie foto. Alleen al uit het geslacht Echinocereus groeien er minstens 10 species in dit droge noorden. Ook coryphantha’s, escobaria’s, thelocactussen, echinocactussen en mammillaria’s, kunnen er je pad kruisen.

  12. Tephrocactus Study Group

    Een meeting voor Opuntia liefhebbers


    Lezing

    Norbert Sarnes

    Duitsland

    Maihueniopsis in Chile (en)

    Maihuenopsis in Chili

    In deze lezing worden de Chileense taxa van het geslacht Maihueniopsis, vermeld door Ritter voorgesteld en geïllustreerd met foto's uit de habitat.

  13. Lezing

    Brendan J Burke

    UK

    Brendan Burke

    A Chilean Odyssey (en)

    Een Chileense odyssee

    Het was mijn moeder die begin de jaren 1960 de aanzet gaf voor mijn interesse in cactussen. Als baby werd ik ooit aangetroffen kauwend op een stuk Disocactus flagelliformis, een voorval dat dikwijls verteld werd tot mijn verlegenheid en haar vreugde. Sedertdien neemt het verzamelen, vermeerderen en onderzoeken van dit fascinerend plantenfamilie een belangrijk plaats in mijn leven in en bracht me naar wonderlijke streken.
    Cactussen en hun natuurlijke groeiplaatsen hebben me voorzien van mijn eigen canon verhalen, waarvan velen vertellen over mijn eigen onheil (gebroken botten, Bijbelse overstromingen en interessante ontmoetingen met dieren) en afspraken met de wonderen der natuur (ik was in Santiago tijdens de aardbeving van 2010). Tijdens mijn reizen in Bolivia, Peru, Brazilië, Paraguay en niet in het minst Chili, heb ik vrienden voor het leven gemaakt, ongewone en zeldzame soorten in hun natuurlijke omgeving gezien en mijn eigen verzameling uitgebouwd.

    In deze lezing zal ik focussen op mijn favoriete locatie: Chili. Ik bezocht het land voor het eerst in 1998 en ben er sindsdien regelmatig teruggekeerd. Middels de verhalen en foto’s hoop ik met u wat van mijn enthousiasme en passie te delen voor dit mooie land en zijn flora en fauna.

  14. Cafétaria

    Gezellig samenzijn

  15. Dag 3

  16. Plantenbeurs

  17. Lezing en Sluiting

    Andrea Cattabriga

    Italië

    Andrea Cattabriga

    Wild or not wild? How natural soils can benefit in obtaining wild-looking plants (en)

    Wild of niet? Hoe met natuurlijke substraten natuurlijk uitziende planten kweken

    Andrea Cattabriga werd in 1965 geboren in Bologna, Italië, en is sedert zijn negende een enthousiaste verzamelaar van succulente planten. Hij behaalde een mastergraad in Natuurwetenschappen. Hij is sedert 1991 geëngageerd in de bescherming van zeldzame en bedreigde succulente planten. In dit verband werd hij lid van de International Organization for Succulent Plants Study (IOS) en werkte hij samen met de milieuorganisatie CANTE in Mexico, WWF-TRAFFIC EUROPE en CITES. Hij werd ook plantenspecialist voor de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) – Species Survival Commission. Sedert 1982 publiceerde Andrea verschillende artikels en boeken over succulente planten. Zijn plantencollectie bestaat vooral uit bedreigde cactussoorten die hij zelf zaaide. In 2012 besloot hij zijn werk als grafisch ontwerper en zijn milieuactiviteiten op te geven en van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij startte zijn duurzaam beheerde kwekerij MONDOCACTUS en verkreeg de EU-CITES toestemming om plantensoorten te vermeerderen die aan haar regelgeving onderworpen zijn. Intussen omvat de snelgroeiende verzameling ook veel andere succulente plantensoorten. Bij het kweken van bedreigde cactussoorten past hij eigen kweekmethodes toe die de planten een natuurlijk voorkomen geven, om zo tegemoet te komen aan de vraag naar planten die lijken op in het wild groeiende exemplaren. Na 20 jaar experimenteren vond hij dat dit het best kan worden bekomen door het gebruik van substraten die de natuurlijke zeer dicht benaderen. Vandaag appreciëren veel cactusliefhebbers zijn “wilde” manier van kweken.

    In zijn lezing laat Andrea Cattabriga de resultaten zien van zijn kweekwijze de en het gebruik van minerale substraten bestaande uit materiaal van geopedologische oorsprong erg gelijkend op het substraat waarop deze planten van nature groeien. De lezing wordt geïllustreerd met in vivo observaties van cultuurplanten van verschillende ouderdom en gekweekt in verschillende grondmengsels.