ELK Menu

Programma 2023

Het programmaoverzicht met alle evenementen en sprekers

Programma 8-9-10 september 2023

 1. Dag 1

 2. Opstelling beurs

  (enkel standhouders)

   
 3. Plantenbeurs

 4. Opening en Lezing

  Zlatko Janeba

  Tsjechië

  Zlatko Janeba

  The best of the Southwest of the USA (en)

  Het beste van het zuidwesten van de VS

  Zlatko is chemicus van beroep en geniet van plantkunde als hobby. Hij houdt zich sinds ongeveer 1985 bezig met het bestuderen en kweken van cactussen en andere vetplanten. Hij houdt van alle aspecten van plantkunde, met name taxonomie, ecologie, fysiologie, genetica en etnobotanie. Hij heeft veel gereisd in zowel Zuid-Amerika (Argentinië, Bolivia, Chili) als Noord-Amerika (Cuba, Mexico, VS). Hij woonde 7 jaar in het zuidwesten van de VS (Utah, Arizona, Californië), waar hij regelmatig plantenhabitats bezocht. Hij houdt veel van fotografie. Hij geeft lezingen over cactussen en vetplanten in Tsjechië en in het buitenland (Oostenrijk, Italië, VK, VS). Hij publiceerde meer dan 140 artikelen over cactussen & vetplanten in diverse internationale tijdschriften, meer dan 1030 kleurenfoto's, en 33 foto's op de cover van diverse tijdschriften. Hij kweekt verschillende planten met een speciale belangstelling voor vorstbestendige cactussen en vetplanten.

  Hoewel hij geïnteresseerd is in een breed assortiment cactussen en vetplanten, bracht Zlatko meer dan 7 jaar door in het zuidwesten van de VS (hij woonde in Utah, Arizona en uiteindelijk in Californië), wat zijn speciale belangstelling voor de plaatselijke flora duidelijk weerspiegelt. Hij reisde uitgebreid door het zuidwesten en nam talloze foto's (aanvankelijk dia's, later op digitale camera's). In zijn lezing zal hij foto's tonen van verschillende cactussen en vetplanten en hun habitat, met een grote nadruk op de geslachten Pediocactus en Sclerocactus. Hij zal de presentatie afsluiten met enkele toelichtingen over het kweken van deze vorstbestendige cactussen en vetplanten.

 5. Cafétaria

  Gezellig samenzijn

 6. Dag 2

 7. Plantenbeurs

 8. Lezing

  Alain Buffel

  België

  Alain Buffel

  Melocactussen in habitat 2003-2023 (nl)

  Reeds als kind had ik interesse in alles wat groeit en bloeit en toen ik als tiener een eerste set cactussen aankocht wist ik meteen : dit gaat nooit meer over. Ook reizen zat me altijd in het bloed en beide passies bleken bijzonder goed te combineren. Ook andere succulenten dragen mijn interesse weg, waarbij een zekere voorkeur gaat naar succulente bomen. Inmiddels zijn we enkele decennia verder en dankzij een uitgebreide internationale vriendenkring kan ik met een goed gevoel terugblikken op enkele gedenkwaardige momenten met die medereizigers. Ik ben inmiddels reeds enkele jaren op pensioen en beleef nog steeds evenveel plezier aan het zaaien en verzorgen van mijn lievelingsplanten in een overvolle hobbykas.

  Wanneer ik in 2003 een reis naar Cuba maakte zag ik Melocactussen voor het eerst in hun natuurlijke habitat. Wanneer door het ter ziele gegane Italiaanse Cactus & C° een boek werd voorbereid betreffende Cubaanse Melocactussen werd via kennissen gevraagd of men enkele van mijn habitatfoto’s mocht gebruiken voor dat boek en zo gebeurde bij de uitgave van Melocacti of Cuba in 2007. Inmiddels zijn we vele jaren verder maar de interesse voor deze planten bleef en deze zorgde ervoor dat ik ook een aantal andere landen bezocht met de bedoeling de planten in hun natuurlijke habitat te bezoeken. Ik probeer jullie aan de hand van deze foto’s te tonen onder welke omstandigheden deze planten overleven.

 9. Meeting International Euphorbia Society

 10. Lezing

  Marc Mougin

  Frankrijk

  Marc Mougin

  La culture des Conophytums (fr)

  De cultuur van Conophytum

  Marc Mougin 58 jaar, dierenarts. Ik woon in het zuiden van Frankrijk waar ik 2 tunnelkassen heb van in totaal 35 m2. Ik kweek al cactussen sinds mijn 12e jaar en mesembryanthemum al meer dan 30 jaar. Ik was al snel gefascineerd door Lithops en mijn eerste reis naar Zuid-Afrika in 2005 versterkte deze fascinatie. Sindsdien heb ik nog 4 reizen naar Zuid-Afrika en 5 naar Namibië gemaakt, allemaal gericht op vetplanten. Mijn belangstelling voor Conophytum was een logisch vervolg op mijn belangstelling voor Lithops. Ik heb een grote collectie Conophytum met ongeveer 460 referenties. Ik ben ook een van de belangrijkste actieve leden van de Conophytum, Lithops en Co. website, gehost door de Cactus Francophone.

  Voor de meeste liefhebbers van succulente planten blijven Conophytums een lastig te kweken geslacht. In mijn lezing zal ik proberen te laten zien en uit te leggen wat de teelt van deze planten zo bijzonder maakt. Te beginnen met een beschrijving van het geslacht en de omgeving waarin ze leven, zal ik ingaan op de kwestie van het substraat, de potten en vooral de zeer bijzondere levenscyclus. Natuurlijk worden al deze onderwerpen besproken op basis van mijn persoonlijke ervaring in Zuid-Frankrijk in een mediterraan klimaat. Ook teeltmethoden en ziekten komen aan bod.

 11. Lezing

  Volker Schädlich

  Duitsland

  Volker Schädlich

  Auf der Suche nach Kakteenzwergen – eine Reise in 5 Länder Südamerikas (de)

  Op zoek naar cactusdwergen - een reis naar 5 landen in Zuid-Amerika

  Eigenlijk had ik tot mijn eerste reis naar Zuid-Amerika in 2001 geen idee waar en hoe Frailea's in het wild te vinden waren. Trouwens, sinds het begin van mijn verzamelpassie, meer dan 40 jaar geleden, ging mijn belangstelling vooral uit naar het geslacht Gymnocalycium. Mijn eerste Frailea's vond ik uitgerekend in de Chaco van Paraguay.

  Mijn nieuwsgierigheid en belangstelling voor deze planten waren gewekt. Het enorme verspreidingsgebied van het geslacht Frailea reikt van Brazilië (Rio Grande do Sul), Uruguay (het grootste deel van het land), het oostelijke laagland van de provincie Chiquitos in Bolivia, het noordelijke en zuidoostelijke (Cordillera de los Altos) Paraguay tot Argentinië (provincies Córdoba, Corrientes, Entre Ríos, La Pampa, Santa Fe).

  In deze lezing laat ik u graag kennismaken met de verspreiding van dit interessante geslacht aan de hand van sites die ik heb bezocht. U krijgt inzicht in de vaak verschillende ecosystemen van het geslacht. Misschien kan ik u aanmoedigen om zich met deze prachtige planten bezig te houden en ze in de collecties te kweken.

 12. Cafétaria

  Gezellig samenzijn

 13. Dag 3

 14. Plantenbeurs